یکی از حیاتی ترین تجهیزات پزشکی خانگی، دستگاه اکسیژن ساز نام دارد. وجود این دستگاه برای بیمارانی که مرتب دچار افت اکسیژن خون میشوند، بسیار مهم و ضروری است. به گونه ای که اگر دستگاه حین کار دچار مشکل شود میتواند عواقب جبران ناپذیری را برای بیمار به همراه داشته باشد. تعمیر دستگاه اکسیژن ساز یکی از اصلیترین چالش هایی است که این دسته از افراد برای تامین اکسیژن مورد نیاز خود در منزل و یا مراکز درمانی با آن مواجه هستند. گفتنی است سلامت و طول عمر دستگاه اکسیژن ساز به نحوه نگهداری و تعمیر به موقع آن بستگی دارد. به این صورت که اگر افراد با تشخیص درست و زود هنگام برای تعمیر دستگاه اکسیژن ساز اقدام کنند، میتوانند علاوه بر تضمین سلامت دستگاه، جان بیمار را در مواقع حساس نجات دهند. ما مفتخریم تا با کیفیتترین انواع دستگاه اکسیژن ساز را با قیمتی مناسب در اختیار مشتریان خود قرار دهیم. در این مقاله قصد داریم مطالبی را در خصوص تعمیر دستگاه اکسیژن ساز ارائه دهیم؛ پیشنهاد میکنیم تا انتها همراه ما باشید.
دستگاه اکسیژن ساز چیست؟
از جمله تجهیزات پزشکی که موظف است تا هوای محیط را جمع آوری کند و اکسیژن خالص را به صورت نامحدود تولید و در اختیار بیمار قرار دهد، دستگاه اکسیژن ساز نام دارد. میتوان گفت عملکرد این دستگاه به گونهای است که پس از دریافت اکسیژن مورد نیاز خود، نیتروژن موجود در هوا را عبور میدهد و نگه میدارد و اکسیژن را با خلوص میزان تقریبی 95 درصد تولید میکند.
طراحی اکسیژن سازهای خانگی به این صورت است که حمل و نقل و جابه جایی آن به راحتی و بدون هیچ مشکلی انجام میشود و تمامی افرادی که نیاز به اکسیژن دریافتی در منزل دارند میتوانند بدون هیچ محدودیتی از آن استفاده کنند. این نوع دستگاه برای افرادی که از بیماری های تنفسی و مشکلات ریوی رنج میبرند، مفید است. از این رو نحوه نگهداری از آن و تعمیر دستگاه اکسیژن ساز به صورت اصولی برایشان امری ضروری و حیاتی است.
دستگاه اکسیژن ساز مشکل دار چه علائمی دارد؟
همانطور که میدانید بسیاری از وسایل به ویژه تجهیزات پزشکی پس از مدتی دچار مشکل میشوند و به تعمیر نیاز دارند. دستگاه اکسیژن ساز نیز از این قاعده مستثنی نیست به گونهای که ممکن است با گذشت زمان به هنگام استفاده علائمی را از خود نشان دهد. تعمیر دستگاه اکسیژن ساز در همان زمان ابتدایی بروز علائم میتواند در طول عمر و دوام دستگاه تاثیر بهسزایی داشته باشید. بنابراین اگر علائمی همچون لرزش دستگاه، داغ شدن بیش از حد معمول، روشن شدن چراغ هشدار، بوق ممتد، صدای دستگاه و از کار افتادن ناگهانی آن مشاهده کردید، بلافاصله نسبت به تعمیر آن اقدام کنید.
عیب یابی دستگاه اکسیژن ساز
اکسیژن سازها از اجزای مختلفی ساخته شده اند که میتوان به فیلترها، کمپرسور هوا، شیر برقی یا دریچه متحرک، مخزن اکسیژن، سیلندرهای زئولیت، فلومتر و لیوان مرطوب کننده اشاره نمود. گفتنی است با بروز مشکل در هر یک از اجزا دستگاه، میبایست عیب یابی و تعمیر شود. همانطور که در بخش قبلی گفته شد، در صورت از کار افتادن دستگاه نخست باید اتصال برق به دستگاه را چک نمود. زیرا در صورت قطعی برق چراغ شاخص دستگاه خاموش میشود و در نتیجه دستگاه کار نخواهد کرد.
اما در حالت دیگر اگر دستگاه هشدار اخطار بدهد و همزمان چراغ شاخص نیز روشن باشد، میتوان گفت دکمه محافظ دچار مشکل شده است. از این رو با روشن نمودن دکمه محافظ میتوان به راحتی تعمیر دستگاه اکسیژن ساز را انجام نمود.
از طرفی زمانی میتوانید متوجه شوید که عیب از مانومتر دستگاه است که بر روی صفحه نمایش دستگاه هشدار E03 نمایش داده شود و پس از 3 ثانیه بوق به سرعت به صدا درآید. در این حالت گفته میشود جریان خروجی از حد مجاز و مشخص شده عبور کرده است.
ممکن است هر 20 ثانیه یک بار صدای کوتاهی از دستگاه بشنوید و همزمان اخطار E01 بر روی صفحه نمایش مشاهده کنید. در این حالت عیب دستگاه مربوط به مسیر اکسیژن است. بنابراین با بررسی نمودن شیلنگ اکسیژن میتوانید پی ببرید که گره یا مانع در مسیر اکسیژن وجود دارد یا خیر. در صورت عدم مشاهده مانع میبایست برای تعمیر دستگاه اکسیژن ساز به یک تعمیرکار حرفه ای مراجعه کنید.
کثیفی فیلتر هوا با بوق متوالی و ممتد دستگاه که هر 6 ثانیه یکبار تکرار میشود و هم چنین نمایش اخطار E02 بر روی صفحه نمایش همراه است؛ کافی است با تمیز نمودن فیلتر، مشکل دستگاه را برطرف نمایید.
خرابی کمپرسور و پایههای نگهدارنده باعث میشود تا به هنگام کار، دستگاه به صورت غیر عادی به لرزش درآید. هم چنین ناهمواری سطحی که دستگاه بر روی آن قرار دارد، لرزش و صدای ناهنجار اکسیژن ساز را به دنبال خواهد داشت.
تعمیر دستگاه اکسیژن ساز به چه صورت است؟
پس از عیب یابی، نوبت به تعمیر دستگاه اکسیژن ساز میرسد. در این بخش قصد داریم تا به بررسی تعمیر زئولیت، کمپرسور و تعویض فیلتر اکسیژن ساز بپردازیم.
تعمیر زئولیت
زئولیت در دستگاه اکسیژن ساز مسئولیت ذخیره و نگهداری اکسیژن را برعهده دارد و به عنوان یکی از مهمترین اجزای این دستگاه شناخته میشود. از این رو برای تعمیر زئولیت نیاز است تا این قطعه توسط یک تعمیرکار حرفه ای تعویض شود. تعمیر کار حرفه ای این دستگاه، به خوبی به تمامی قطعات و روش های تعمیر آنها مسلط است. از این رو با بهکارگیری روش های نو و پیشرفته و هم چنین با در نظر گرفتن نوع دستگاه و اندازه زئولیت نسبت به تعویض آن اقدام میکند.
تعمیر کمپرسور
کمپرسور در این نوع دستگاه به عنوان یک قطعه حیاتی عمل میکند به گونهای که اگر با مشکل مواجه شود، علاوه بر این که بر روی عملکرد دستگاه تاثیر مخربی دارد، باعث میشود تا سلامتی سایر قطعات به خطر افتد. از این رو باید خاطر نشان کرد در صورت مشاهده هر گونه خرابی در کمپرسور سریعا دستگاه را به دست یک تعمیر کار حرفه ای بسپارید.
تعویض فیلتر
تعویض فیلتر یکی از مهمترین اقداماتی است که می بایست تمامی مراحل آن با دقت انجام شود. در مرحله اول فیلتر را که معمولا در پشت و یا کنار دستگاه تعبیه میشود، خارج کنید تا بتوانید شست و شو و تعویض فیلتر را به راحتی انجام دهید. در گام بعدی برای پاک نمودن گرد و غبار و ذرات خاک که در لا به لای فیلتر قرار گرفته اند، نیاز است تا آن را با آب گرم بشویید. هم چنین برای شست و شو کامل و دقیق از کمی مایع ظرفشویی نیز برای از بین بردن آلودگی بر روی فیلتر کمک بگیرید. البته باید توجه داشته باشید در این مرحله استفاده از صابون به دلیل باقی ماندن یک لایه بر روی فیلتر پس از شست و شو توصیه نمیشود.
در آخرین مرحله میبایست فیلتر را به طور کامل خشک نمایید و پس از آن در محل مورد نظر بر روی دستگاه نصب کنید. از طرفی در این مرحله میتوانید بررسی پارگی و ساییدگی فیلتر را ب صورت دقیق انجام دهید و در صورت مشاهده کوچکترین مشکل می بایست فیلتر را تعویض کنید. به طور کلی عمر فیلترها بین 6 ماه تا یک سال است.
نکات مهم در نگهداری دستگاه اکسیژن ساز
رعایت نکات و اصول نگهداری تجهیزات پزشکی به ویژه دستگاه های اکسیژن ساز باعث میشود تا علاوه بر افزایش طول عمر، سلامت قطعات تضمین شود و در نتیجه نیاز کمتری به تعمیر دستگاه اکسیژن ساز خواهد بود. از این رو آشنایی با نکات نگهداری از این دستگاه امری ضروری است که در ادامه به بررسی نکات مهم در نگهداری از اکسیژن سازها میپردازیم.
باید خاطر نشان کرد برای استفاده از دستگاه، نیاز به برق ثابت است. بنابراین میتوان از طریق یک دستگاه محافظ برق، اکسیژن ساز را بدون هیچ گونه مشکلی راه اندازی کرد. افرادی که از دستگاه اکسیژن ساز خانگی استفاده میکنند باید جریان هوا را در محیط اطراف دستگاه بررسی کنند. گفتنی است اگر جریان هوا در اطراف فیلتر به خوبی در گردش نباشد به هنگام استفاده بر روی عملکرد دستگاه تاثیر مخربی خواهد داشت.
یکی از مهمترین نکات نگهداری اکسیژن ساز، مدیریت متمرکز کننده است. از آن جایی که این دستگاه برای بسیاری از بیماران به ویژه بیماران تنفسی حیاتی است، از این رو تغلیظ کننده های اکسیژن سیستم می بایست همیشه بر روی وضعیت 100 درصدی قرار گیرد. بنابراین برای آن که بتوانید سالها از آن استفاده کنید و بدون آن که به تعمیر دستگاه اکسیژن ساز نیازی باشد، کافی است رعایت نکات نگهداری و تمیز نمودن دستگاه را در اولویت قرار دهید.
جمع بندی و نتیجه گیری
به طور کلی هر یک از اجزای دستگاه اکسیژن ساز نیز همانند سایر تجهیزات ممکن است در طول استفاده دچار مشکلاتی شوند. از این رو تعمیر دستگاه اکسیژن ساز و عیب یابی آن از مهمترین اقداماتی است که میتواند نقش موثری بر روی کیفیت عملکرد دستگاه داشته باشد. از طرفی دیگر رعایت چندین نکته مهم در خصوص نگهداری آن میتواند دستگاه را از تعمیر و تعویض اجزا بی نیاز کند.
No comment