شاید به جرات بتوان گفت که با شیوع عفونتهای مرتبط با کوئید-19 که در بسیاری از موارد منجر به نارسایی تنفسی گردید، نام ونتیلاتور بر زبان عموم مردم جاری شد. از ابتدای شیوع کرونا، دستگاه ونتیلاتور برای کمک به تنفس افرادی که ریههای آنها درگیر ویروس کووید-19 بود، تجویز گردید. همچنین، استفاده از این دستگاه، در بیمارانی که به هر نحوی دچار مشکلات تنفسی هستند و باید تحت تنفس با آن قرار گیرند، کمککننده است. اما، در چه موارد دیگری میتوان از ونتیلاتور استفاده کرد؟ آیا امکان خرید ونتیلاتور خانگی هم وجود دارد؟ نحوه و زمان جداسازی بیمار از ونتیلاتور چگونه است؟ در این مطلب، سعی کردهایم به طور جامع به معرفی و آشنایی با این دستگاه بپردازیم.
آشنایی با ونتیلاتور
عدم توانایی در نفس کشیدن، به عنوان نارسایی تنفسی و موقعیت اورژانسی و تهدیدکننده زندگی محسوب میشود. اگر مغز، قلب، کبد، کلیهها و سایر اندامها، اکسیژن کافی دریافت نکنند، به درستی عمل نخواهند کرد. استفاده از دستگاه ونتیلاتور میتواند به فرد کمک کند تا اکسیژن موردنیاز برای عملکرد اندامهای مختلف را دریافت کند. در واقع، ونتیلاتور، بخش مهمی از حمایت درمانی برای افراد در هر سنی، از جمله کودکان و نوزادان است که دچار مشکلات تنفسی هستند و یا به نحوی نفس کشیدن برای آنها دشوار است،
بسیاری از شرایط سلامتی میتوانند باعث ایجاد مشکلات تنفسی شوند، مانند بیماری انسداد مزمن ریه (COPD) ، آسم، آسیب مغزی، سندرم زجر تنفسی حاد (ARDS) ، ایست قلبی، ذاتالریه، سکته، کُما یا از دست دادن هوشیاری، مصرف بیش از حد دارو، نارسایی تنفسی هیپرکاپنیک، عفونت ریه، میاستنی گراویس، سپسیس، عفونت در خون، آسیب نخاعی فوقانی، رشد نارس ریه در نوزادان، سندرم گیلن باره، اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ALS) ، برخی اعمال جراحی و کووید-19. لازم به ذکر است که دستگاه ونتیلاتور بیماری را درمان نمیکند، بلکه وظیفه آن کمک به بیمار در هنگام مبارزه با بیماری، عفونت یا بهبودی پس از آسیب است.
نحوه کار ونتیلاتور
مجاری بدن شامل بینی، دهان، گلو، حنجره، نای و لولههای ریه است. دستگاه ونتیلاتور، از اعمال فشار برای دمیدن هوای اکسیژندار به مجاری تنفسی استفاده میکند و به دنبال آن دیاکسیدکربن از بدن بیمار حذف میشود. ونتیلاتور، اغلب در محیطهای بیمارستانی استفاده میشود و میزان اکسیژن ورودی به ریهها توسط پزشک و یا اپراتور دستگاه کنترل میشود. نکته مهم در استفاده از این دستگاه، نظارت بر میزان جریان و تبادل حجم اکسیژن برای به حداقل رساندن آسیب به ریه است. مانیتورها و فلومترها، ابزاری کلیدی برای مدیریت توزیع جریان هوا و اطمینان از مقدار صحیح و سرعت جریان هوای موردنیازی است که بیمار دریافت میکند. استفاده از فلومتر، برای کنترل میزان هوای تحویلی به بیمار ایدهآل است. اکسیژن از دستگاه ونتیلاتور به یکی از دو شیوه زیر وارد ریهها میشود:
-
ماسک صورت
برای اکسیژنرسانی به ریههای بیماران با مشکلات تنفسی، استفاده از ماسک صورت به عنوان روشی غیرتهاجمی شناخته میشود. ماسک صورت بر روی بینی و دهان بیمار قرار میگیرد و لولهای از ماسک به دستگاه ونتیلاتور متصل میشود تا هوا از طریق آن به داخل ریههای بیمار وارد شود. از این روش، معمولاً در مواردی استفاده میشود که مشکلات تنفسی آنچنان جدی نیست. از مزایای این شیوه، راحتی استفاده، عدم نیاز به بیهوشی، امکان صحبت کردن، قورت دادن و سرفه کردن بیمار است و خطر عوارض جانبی مانند عفونت و ذاتالریه در این روش کمتر است. برای استفاده از ماسک صورت، مُدهای دستگاه باید بر روی CPAP و BIPAP که جزو مدهای تنفسی غیرتهاجمی هستند، تنظیم شود.
-
لوله تنفسی
در مواردی که بیمار مشکلات تنفسی شدیدی دارد، نیاز است تا لولهگذاری تنفسی از طریق گلو و نای انجام شود. این شیوه، به عنوان روش تهاجمی شناخته میشود. معمولاً قبل از انجام این روش، نیاز به بیهوشی است تا درد و ناراحتی ناشی از لولهگذاری کاهش یابد. لوله تنفسی که در نای وارد میشود از سمت دیگر به دستگاه ونتیلاتور متصل است تا هوا را وارد مجاری تنفسی کند. برای استفاده از این روش، لازم است تا مُدهای دستگاه بر روی SPONT، PCV، PSV، SIMV و IMV-PS تنظیم شود.
مدت زمان استفاده از ونتیلاتور
مدت زمانی که فرد تحت تنفس با دستگاه ونتیلاتور قرار میگیرد، بستگی به نیاز فرد به تنفس دارد. برای مثال، اگر فردی در حین جراحی، نیاز به ونتیلاتور داشته باشد، معمولاً فقط زمانی که بیهوش است، از دستگاه تنفس مصنوعی استفاده میشود، این مدت میتواند کمتر از یک ساعت تا چندین ساعت باشد؛ اگر بیمار به دلیل مشکلات سلامتی خاص نیاز به دستگاه تنفس مصنوعی دارد، ممکن است لازم باشد تا ساعتها، روزها، هفتهها یا بیشتر و بسته به قدرت و توانایی عملکرد ریهها از آن استفاده کند. برای مثال، در بیماران مبتلا به علائم شدید کوئید-19، مدت زمان استفاده از ونتیلاتور، حدود 8 تا 10 روز است.
ونتیلاتور خانگی
برای بیمارانی که در منزل بستری هستند، خرید دستگاه ونتیلاتور خانگی میتواند مناسب باشد. البته، ممکن است در کنار آن به تجهیزات پزشکی دیگری از جمله دستگاه تهویه هوا یا تجهیزاتی برای کنترل ضربان قلب، فشار خون، تعداد تنفس، اشباع اکسیژن و… برای کمک به راحتتر شدن شرایط بیمار و کاهش خطر عوارض نیاز باشد. ما در فروشگاه تجهیزات پزشکیتریتا طب پیشرفته تلاش کردهایم تا بهترین تجهیزات پزشکی را با قیمت مناسب در اختیار متقاضیان قرار دهیم.
خطرات استفاده طولانیمدت از ونتیلاتور
دستگاه ونتیلاتور علاوه بر اینکه میتواند نجاتبخش جان بسیاری از بیماران باشد، استفاده طولانیمدت از آن نیز میتواند منجر به عوارض جانبی گردد. برخی از رایجترین خطرات استفاده طولانیمدت از این دستگاه عبارتند از:
- عفونت. که از تجمع مایعات و مخاط در گلو و نای ایجاد میشود، میتواند در لوله تنفسی جمع شود، به ریهها منتقل گردد و خطر ابتلا به ذاتالریه را افزایش دهد.
- عفونت سینوسی. تورم و عفونت در ناحیه سینوسها ممکن است نیاز به تجویز آنتیبیوتیک داشته باشد.
- تحریک. لوله تنفسی ونتیلاتور میتواند موجب تحریک گلو، ریهها و سخت شدن سرفه شود.
- مشکلات تارهای صوتی. لوله تنفسی ونتیلاتور از حنجره میگذرد که میتواند منجر به آسیب تارهای صوتی شود.
- اِدِم ریوی. کیسههای هوا در ریه ممکن است با مایع پُر شوند.
- لخته شدن خون. دراز کشیدن در یک وضعیت برای مدت طولانی میتواند خطر تشکیل لخته خون را افزایش دهد.
- اختلال در اعصاب و عضلات. عدم تحرک، دراز کشیدن برای مدت طولانی و مشکل تنفسی میتواند منجر به اختلال در اعصاب و ماهیچهها شود.
- آسیب ریه. ونتیلاتور میتواند به دلایل زیر باعث آسیب به ریه شود:
- اعمال فشار بیش از حد هوا در ریهها
- نشت هوا به دیواره قفسه سینه و فضای بین ریهها
- وجود اکسیژن بیش از حد در ریهها
مشکلات جدا کردن بیمار از ونتیلاتور
اگر بیمار برای مدت طولانی از دستگاه ونتیلاتور استفاده کرده باشد، ممکن است بعد از جدا شدن از دستگاه، به سختی نفس بکشد. همچنین، ممکن است دچار گلودرد یا درد و ضعف عضلات سینه شود که به دلیل ضعیف شدن ماهیچههای اطراف قفسه سینه در مدت استفاده از ونتیلاتور رخ میدهد. داروهایی که در حین استفاده از ونتیلاتور بیمار دریافت میکند نیز ممکن است به ضعیف شدن عضلات کمک کنند. گاهی اوقات ممکن است روزها یا هفتهها طول بکشد تا ماهیچههای ریه و قفسه سینه به حالت عادی برگردند و ممکن است پزشک توصیه کند تا بیمار به تدریج و با قوی شدن ریهها از ونتیلاتور خارج گردد. حتی ممکن است فرد به دلیل ضعف عضلات و عدم انجام فعالیتهای معمول روزانه، نیاز به فیزیوتراپی طولانیمدت داشته باشد.
زمان جدا کردن بیمار از ونتیلاتور
اگرچه 24 تا 48 ساعت تنفس بدون کمک دستگاه ونتیلاتور، بهعنوان قطع موفقیتآمیز ونتیلاتور در بخش مراقبتهای ویژه ICU در نظر گرفته میشود، اما، این مدت زمان بسته به شرایط بیمار میتواند متغیر باشد.
روند برداشتن ونتیلاتور
برای خارج کردن دستگاه ونتیلاتور، پزشک یا پرستار باید میزان فلو (جریان) و اکسیژن عبوری را طی چند شب کاهش دهد. در صورت تحمل بیمار، میتوان بیمار را به تدریج از دستگاه جدا نمود. برای این کار، باید کاف دستگاه را خارج نمود و لولههای تراشه را خارج کرد.
معرفی ونتیلاتور و تجهیزات جانبی
مطمئناً خرید تجهیزات پزشکی باکیفیت و قیمت مناسب دغدغه بسیاری از مراکز بهداشتی و درمانی و حتی افرادی است که بیمار بستری در منزل دارند. تلاش ما در فروشگاه تجهیزات پزشکی تریتا طب پیشرفته فراهم نمودن تجهیزات پزشکی مختلف و وسایل جانبی پزشکی با کیفیت و قیمت به صرفه برای مشتریان است. شما به راحتی میتوانید محصولات پزشکی مختلف را در فروشگاه آنلاین تریتا طب پیشرفته جستجو کنید، برندهای مختلف را ملاحظه و با مقایسه قیمتها، خریدی مناسب را تجربه نمایید. در ادامه، به معرفی نمونهای از دستگاه ونتیلاتور و معرفی برندهای مختلف دستگاه اکسیژنساز میپردازیم.
دستگاه ونتیلاتور مدل AIROX LEGENDAIR
- این مدل دستگاه ونتیلاتور، دارای مُدهای تنفسی مختلف تهاجمی و غیرتهاجمی است.
- قابلیت اتصال این دستگاه، به دستگاه اکسیژنساز وجود دارد.
- دارای باتری قابل شارژ داخلی است و قابلیت استفاده طولانی مدت دارد.
- دستگاهی سبک و با قابلیت حمل و جابهجایی آسان است (دارای 5 چرخ)
- قابلیت استفاده در منزل، بیمارستان و آمبولانس را دارد.
- برای استفاده کودکان و بزرگسالان مناسب است.
- ساخت کشور فرانسه است.
دستگاه اکسیژن ساز
انواع مختلف دستگاه اکسیژنساز برای اتصال به دستگاه ونتیلاتور، در حجمها و مدلهای مختلف از جمله hikoneb، King On P2، choice Plus، Accumed، EMG، OC800، Inogen One G5، yuwell، zenit، DYNMED، Biota موجود است. همچنین، لیوان مرطوبکننده دستگاه اکسیژنساز و فیلتر استوانهای دستگاه اکسیژنساز از دیگر مواردی است که به صورت جداگانه در فروشگاه آنلاین تریتا طب پیشرفته به فروش میرسند.
No comment